De invasie van bots: is jouw business er klaar voor?

2017 wordt het jaar van de bot explosie binnen het bedrijfsleven! De technologie is beschikbaar en vanuit hun privéleven zijn gebruikers er allang aan gewend. Niet raar dat de bot – ook wel digitale assistent genoemd – nu zijn intrede maakt binnen de moderne werkplek. Wat een bot precies is en hoe deze toegepast kan worden lees je in dit blog. Is jouw business er klaar voor?

WTF is een bot?

Een bot (komt van robot) is een computerprogramma dat op een autonome manier acties kan uitvoeren die normaal door mensen worden gedaan. Deze acties zijn grotendeels gebaseerd op het If This, Then That-principe. In tegenstelling tot de mens, is een bot 24 uur per dag beschikbaar en maakt hij geen fouten uit vermoeidheid. Siri, de bot van Apple, is één van de vele succesvolle voorbeelden. Met alleen je stem helpt Siri je berichten versturen, bellen, herinneringen versturen en nog veel meer. Bots kun je grofweg onderverdelen in de volgende categorieën: entertainment, commerce, nieuws, utility en customer-service.

De bot in de praktijk

Als consument zijn we al vertrouwd met het hebben van een conversatie met een bot en het daarbij behorende platform. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een online product waar een bot al je vragen beantwoordt. 6 van de 10 apps in Nederland zijn momenteel al met zo’n chat-bot uitgerust.

In bedrijfsprocessen zien we ook steeds meer bots opkomen: in gebruik door de klant of door de medewerker. Deze bots richten zich bijvoorbeeld op het reduceren van servicekosten of het verhogen van de reactiesnelheid op vragen. Met de opkomst van Artificial Intelligence en Machine Learning worden deze bots steeds intelligenter.  Spelers als Microsoft, Facebook, Google en Amazon zien we groots inzetten op deze technologie.

What’s next met bots?

Er wordt nu al gekeken hoe bots rekening kunnen houden met de emotie en gevoelens van de gebruiker. Dit betekent een heel grote vlucht voor de toepassing van bots. Je kunt dan bots creëren die jou aanraden welk aandeel je moet kopen, welke cliënt je vertrouwd of met wie je een connectie moet aangaan.

Jouw werkplek versnellen met bots

Binnen jouw moderne werkplek kunnen bots jouw werkzaamheden nog makkelijker maken. Je besteedt minder tijd aan randzaken en kunt je focussen op je kernwerkzaamheden. Hierbij enkele voorbeelden van bots die voor versnelling zorgen binnen jouw werkplek:

– Expertfinder

Dit is een bot in Skype for Business die je in contact brengt met de juiste expert binnen of buiten jouw organisatie. Het is de opvolger van een traditioneel smoelenboek. De bot houdt uiteraard ook rekening met de beschikbaarheid van de contactpersoon die je zoekt.

– Calendar bot

Het plannen van een meeting met meerdere personen was nog niet eerder zo makkelijk. De Calendar bot controleert automatisch de agenda’s van de deelnemers en geeft je opties wanneer de vergadering zou kunnen plaatsvinden.

– Finance bot

Ook binnen de financiële of projectadministratie heeft een bot veel toegevoegde waarde. Hij geeft je antwoorden op vragen als “Wie heeft de jaarrekening van ABN AMRO gecontroleerd?”. En: “Op welk moment is deze controle uitgevoerd?”. Hierbij houdt de bot rekening met jou als persoon. Hij geeft je namelijk alleen die informatie waar jij toegang tot hebt. Deze bot is toegankelijk via Skype for Business.

– Taken en besluiten bot

Zit je binnen Microsoft Teams te chatten met collega’s en komen er to-do’s voorbij? Deze zet de taken bot automatisch voor je in een to-do lijst. Als je deze bot spraakgestuurd inzet, kan een bot de afspraken en besluiten vastleggen die je maakt tijdens een gesprek door de commando’s ‘besluit’ of ‘afspraak’ te gebruiken.

– Uren registratie bot

Een spraakgestuurde bot helpt je om op tijd je uren te registreren. Jouw werksessies logt hij op achtergrond in de urenadministratie.

– Security bot

Jouw organisatie beschermen tegen phishing en malware? Deze bot voorkomt dat je ongewenste links opent die schadelijk kunnen zijn voor jouw organisatie.

Maak jouw business klaar voor bots!

De mogelijkheden met bots zijn eindeloos. Vanuit ons Sparked Innovatie LAB investeren we jaarlijks in pilot projecten waarmee we nieuwe technologieën toepassen die onze manier van werken drastisch veranderen. Wij geloven dat er dit jaar een bot explosie losbarst binnen de moderne werkplek. Zie jij de toegevoegde waarde van bots ook? Stuur mij jouw idee! We zijn namelijk op zoek naar deelnemers voor een pilot met bots in ons Innovatie LAB.

Peter Hofstee - Sparked

Peter Hofstee, Lead Consultant Moderne Werkplek

  peter.hofstee@sparked.nl
 +31 62960 0191

 

 

 

Met ons CloudTeam kan het!

Met ons CloudTeam lossen we jouw incidenten op en geven we antwoord op implementatie- en beheervragen. Je hebt op ieder gewenst moment toegang tot een compleet team van experts op alle onderdelen van Office 365. Zowel op afstand via telefoon, portaal, web en chat als op locatie.

Klik hier voor meer informatie over ons CloudTeam

Of laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Met ons in gesprek

Onze aanpak iets voor jouw organisatie?

Ik ga graag met jullie in gesprek

Ik wil graag een offerte aan